Masa itu Cinta

Allah

"Katakanlah: Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

Surah Ali Imran, ayat :31

Blogger templates

Blogger news

Followers

^_^

Labels

Sape tu?

Blogroll

Saturday, November 11, 2017


Pengajaran hidup hari ni,
(Karangan skit utk spm, dan puisi 'Kata Putus')

Kata putus boleh memutuskan,
Kata putus untuk menghubungkan,
Kata putus juga boleh mengecewakan.

Tanpa kata putus,
Kawan kita kecewa,
Tanpa kata putus,
Keluarga kita sengsara.

Nampak 'simple',
Tapi boleh memutuskan persaudaraan,
Terlihat dua patah je,
Tapi tiadanya boleh menimbulkan permusuhan.

~~~~~

Ada kisah disebalik kata putus. (Ketetapan)

Orang yang tidak diberi kata putus akan tersiksa, umpamanya gantung tidak bertali.

Bila kita hidup dan berjanji dengan seseorang, kita tetapkn perjanjian dan jangan sesekali mungkiri janji.

Jika ingin mengubah apa yang dijanjikan, sediaknlah kata putus yang sebenarnya sebagaimana kita buat kata putus utk berjanji sekian-sekian.

Orang yang tidak diberikan kata putus akan sentiasa memikirkan apa yang akan terjadi dan apa yang bakal diputuskan.

Sedang orang yang sepatutnya memberi kata putus, hidup bersenang lenang tanpa memikirkan bahawa ianya telah membuka jalan orang yang tidak diberi kata putus ke arah kesusahan.

Ingatlah hidup kita bukan sendirian, ada orang sekeliling kita yang perlu kata putus. Jika bukan sekarang masa untuk memberi kata putus, nyatakan sahaja bila ianya akan diputuskan.

Yang pasti, adakan kata putus supaya orang lain tidak berkesusahan.

#sekian karangan hari ini, semoga ada kebaikan. Dapat A+ tak ni?

11.11.17
Telaga Mas
Safar 1439

Monday, October 30, 2017

Assalamualaikum w.b..t

Alhamdulillah 26 ocktober 2017, sy konvo upsi.

Teringat zaman degree dulu, 27 oktober 2013, sepatutnya konvo tapi x naik pentas sbb x de feel pun konvo degree.

Mungkin sebab minat kot, dah last2 sem baru set kt mind yang aku nk jd guru. Oleh sebab itu, aku konvo degree kejuruteraan pembuatan, tp aku x de feel untuk konvo.

Bila dah dapat apa yang aku minat, maka konvolah aku dengan naik pentas.

Cuma nak merai saing sekeliling, untuk bawa family g jejalan. Itu je.

Sebab bila aku dok dalam dewan, aku cuba tanya pada diri, mcm mana konvo? Ok ke? Dan diriku jawab. Ok la. Tapi masih dalam smthg yg x terasa kepentingannya.

However, ketidakpentingan konvo bagiku terhapus bila boleh bawa ma jalan-jalan ke luar negeri. Alhamdulillah. Allah izin aku pergi konvo dengan ma, yuu (mak sedara), izzudin (sepupu) merangkap driver dan abe yg tetibaa menyibuk nak pergi. 😅

Selepas balik konvo, nampak gambar2 konvo yang kawan2 post kt fb, menjadikan aku tambah 'point' utk konvo. Ye la. Dalam dewan tak rasa apa sbb sekadar naik pentas dan terima fail konvo. Bila kita tengok dalam-dalam makna konvo yang sebenar yakni boleh habiskan pengajian dalam masa yang ditetapkan, maka dapatlah merasa 'apa itu konvo' yang merai orang yang baru habis belajar.

Semua ni masuk dalam penghargaan kendiri yang boleh meningkatkan motivasi diri menjadi orang yang lebih baik. Maka tidak sia-sialah segala perjalanan konvo yang aku lalui.

Yang pasti Rancangan Allah Paling Terbaik. Kalo ikutkn manusia ku ini, memng tak melihat sgt kpd yg tersurat itu. Alhamdulillah Allah buka pintu hati untuk ke konvo kali ini. Alhamdulillah.

Utk akhirnya, terima kasih kepada semua yang terlibat dalam hidup ini sepanjang pengajian di upsi samada secara langsung atau tidak langsung. Semoga Allah membalas dengan sebaik-baik balasan pada kalian.

La haula wala quwwata illa billah..

26 oktober 2017
Konvo upsi ke 19
Aku konvo wei

Like3

UStaZ-uSTaz

Popular Posts

Islah nafsak