Masa itu Cinta

Allah

"Katakanlah: Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

Surah Ali Imran, ayat :31

Blogger templates

Blogger news

Followers

^_^

Labels

Sape tu?

Blogroll

Tuesday, May 24, 2011
Bismillahirahmanirrahim..

Dah beberapa kali buka bahagian 'edit post ni', tapi hari ni baru sempat mengarang. InsyaAllah akan cuba mengarang hingga noktah terakhir. Ye la, dah lama tak beri peringatan pada diri. Apa yang kita tulis, apa yang kita ucap, apa yang kita buat, sebenarnya merupakan peringtan. Jika berlaku kesalahan, akan kita perbaiki. Jika tiada kesalahan (harapan tipis) kita akan cuba upgradekan lagi amalan kita seharian. Allahuakbar. Dan hari ini, apabila diberi peluang olehNya, gunakan sebaik mungkin. Mulanya nak maklumkan, penggunaan bahasa 'aku' akan ditukarkan kepada 'saya'. Mungkin antum terfikir, perlu ke semua ni? Ya, amat perlu bagi saya. Hanya pengguna yang boleh tahu apa yang dia rasa semasa menggunakan perkataan aku ataupun saya. Rasa apa yer? Hmm. Sebenarnya perbezaan penggunaan aku mahupun saya tidaklah memberi kesan yang besar pada pengguna. Sekadar ingin mencuba menjadi lebih baik. =)

Ingatan kali ini adalah berkisar kepada teguran yang membina. Sangat tertarik dengan status Ustaz Zaharuddin mengenai sindiran. Kata beliau,

"Pengalaman ramai menunjukkan 'sindiran' di zaman manusia cepat marah & krg common sense, bukanlah satu method yg terbaik dlm usaha dakwah, ajakan kebaikan & cegahan kemungkaran. Ia lebih mudah menambah benci & hanya memuaskan hati amarah yg menyindir shj. Walau adakalanya ia boleh bawa kesedaran tapi dlm bentuk yg pedih. Baiklah nasihat secara jelas shj."

Status ini sangat sesuai bagi sesiapa yang bergelar dai'e. Apabila bergelar dai'e, seharusnya mereka-mereka ini bertemu dan berjumpa dengan ramai orang. Semestinya, insan-insan ini mempunyai pelbagai ragam. Lebih-lebih lagi, zaman yang kita hadapi sekarang ini amatlah mencabar kerana manusia sudah tidak mengenali tuhan mereka. Oleh itu, mereka yang bergelar dai'e inilah yang berperanan dalam menemukan insan-insan ini dengan Tuhan yang menciptakan. Dalam masa yang sama, kaedah komunikasi yang berkesan amatlah diperlukan. Walaupun kita tahu berbicara, tetapi belum tentu bicara kita sampai ke hati pendengar. 

Kalau zaman dahulu, kaedah sindiran sentiasa di gunakan oleh nenek moyang kita. Maka terbitlah ilmu kiasan (majazi). Iaitu ilmu yang mengungkapkan sesuatu ayat yang mempunyai maksud yang mendalam. Ataupun ilmu yang mempunyai dua maksud. Saya di sini bukanlah orang yang mahir untuk berbicara tentang ilmu tersebut. Tetapi ingin dijelaskan di sini, suasana dulu dan sekarang sangatlah berbeza. Kalau dulu, kita akan ditegur oleh ibubapa dengan kata-kata sindiran yang membolehkan kita berfikir kembali makna sebenar yang ingin di sampaikan oleh mereka. Tapi kini, sindiran itu kadang-kadang membengkakkan hati yang keras. 

Kata-kata ustaz ini sangat bermakna. Oleh kerana perubahan zaman yang luar biasa, yakni manusia sudah tidak mampu berfikir secara waras. Para dai'e haruslah mengubah kaedah meyampaikan yang bersesuaian dengan zaman. Seperti juga batu. Walaupun ianya keras, tetapi ia juga boleh dilekukkan dengan air yang lembut. Analoginya, dai'elah air tersebut. Gunakan nasihat yang jelas tetapi dalam keadaan lembut. Hadirkanlah rasa kasih sayang kita kepada mad'u kita. Sambungkanlah hati-hati kita dengan mereka dengan kasih sayang Allah. Pasti kita akan merasai nikmat kasih sayang Allah secara bersama. 


"Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui akan orangyang sesat dari jalanNya, dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah pertunjuk."[An-Nahlu : 125]
Tegurlah dengan kasih sayang =)

~ Peringatan ini untuk diri saya yang mempunyai adik beradik yang ramai, yang mempunyai pelbagai ragam, yang mempunyai hati yang lembut, yang sangat saya kasihi dan sayangi. =)
~ Cintailah Ilahi. =)

1 comments:

AHMAD AZAMIN said...

pasti akan diingati...dan mudah lekat dihati.

Like3

UStaZ-uSTaz

Popular Posts

Islah nafsak