Masa itu Cinta

Allah

"Katakanlah: Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

Surah Ali Imran, ayat :31

Blogger templates

Blogger news

Followers

^_^

Labels

Sape tu?

Blogroll

Thursday, September 19, 2013
Bismillahirrahmanirrahim..

Cinta Allah, siapa pernah mengharapkannya? Siapa pernah mengharapkan pasti mengalami pelbagai kisah. Ada kisah yang gembira dan ada kisah yang sedih. Gembira bila saat Allah kurniakan nikmat merasai cinta. Sedih bila Allah tarik nikmat cinta. Kisahnya tidak akan sama, tapi kesannya tetap sama. Kesannya hanya orang yang melalui merasai dan orang sekelilingnya menjadi perasa nikmat cinta.

Betapa cinta Allah tu sangat tinggi. Bila nak dapat merasai cinta seperti Rabi'ah wali Allah tak tahu bila. Mampu ke kita dapat? Tapi kalau Allah izin, pasti boleh. InsyaAllah. Cuma kita la, mahu ke tidak nak dapat cinta Allah? Jangan dok fikir, 'aku ni siapa la..nak dapat cinta Allah jauh sekali..selalu bermaksiat..'. tak nak fikir macam tu, Allah kan dah gtau. Siapa yang harapkan pertemuan dengan Tuhan, saat tu akan datang. Kita jangan putus asa. Walaupun kita hanya bertudung bidang 45'.

Cinta Allah, siapa tak pernah terfikir untuk dapatkannya pasti rugi. Allahurabbi. Pernah terfikir apa rasa orang yang tidak tahu hujung dunia ada akhirat. Tetiba Allah bagi rasa. Rasa macam hidup hari-harian hanya rutin biasa. Jiwa kosong. Pandang orang dengan pandangan kosong. Buat kerja macam selalu tapi tiada perasaan. Solat sekadar menunaikan kewajiban. Berdoa pun malas. Banyak benda lagha yang dibuat tapi perasaan tiada. Hubungan dengan orang semua x kena. Hasad, dengki semua muncul. Siksanya jiwa saat tu. Tapi takdirnya, Allah bagi rasa. 

Alhamdulillah, Allah masih buka pintu hati ni untuk kembali semula pada Dia. Tak nak dah terfikir benda macam tu. Siksanya. Macam orang gila. Hidup tapi tiada nilai. Bezanya, orang gila Allah bagi pahala. Tapi 'orang gila yang x rasa adanya akhirat' tiada pahala. Nak lawan sikap2 buruk mcm dengki, hasad semua tu susahnya. Saat nak gagahkan diri nak kembali, minta doa banyak2. Tu je senjata. Bila Allah dah bagi kembali rasa bertuhan. Alhamdulillah. Serius, xnak fikir benda bukan2 dah. 

Bila dah kembali, seolah-olah tersedar dari mimpi buruk. Baru tahu nak start istiqamah tu susah. Tapi Allah tetap tolong. Dia tahu kita nak kembali, Allah bagi jalan dan jalan. Hadir-Nya sentiasa di sisi. Bila kita tak kuat nak buat, Allah bagi ingatan apa yang terjadi dulu. Serta merta bingkas. Allahurabbi. Hebatnya Allah. Kembalinya kasih sayang Allah, kembali juga mawaddah orang sekeliling. Dunia yang dulunya suram, kembali bersinar dengan cahaya Allah. 

Saat berjauhan dengan Allah, banyakkanlah berdoa dan menyebut nama Allah. InsyaAllah. Allah akan datang. Kadang-kadang kita tidak terbayang Allah akan datang saat tu juga. Saat dia datang, hanya orang yang merasai kedatangan-Nya akan rasa. Rasa tak nak berpisah. Nak cerita kat sini susah. Mintalah, Allah bagi rasa kasih sayang-Nya. Cinta-Nya melangit luas. Kasih sayang-Nya sebesar alam malah lebih lagi. Bila hubungan dengan Allah ok, insyaAllah hubungan dengan manusia pun ok. Bagi sesiapa yang ada masalah hati saat ni, saat ni juga minta pada Allah terus. Minta Allah pulihkan kembali hati. Wallahua'lam.

~ Cintailah Allah.
~ Allah akan datang kepadamu, anda kami meminta. 

1.13 a.m
15 Dzul kAedah 1434H
20 Sept 2013
Ayer Keroh
Melaka.

0 comments:

Like3

UStaZ-uSTaz

Popular Posts

Islah nafsak