Masa itu Cinta

Allah

"Katakanlah: Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

Surah Ali Imran, ayat :31

Blogger templates

Blogger news

Followers

^_^

Labels

Sape tu?

Blogroll

Thursday, July 5, 2012
Bismillahirahmanirrahim..

Cerita dalam cerita akan dikongsi di sini, semoga ianya menjadi pengajaran dan teladan buat kita semua.

(Yang ni sekadar bunga-bunga cerita)
Balik hari tu (ba'da khamsah syahr) tak balik.. Hati penuh berbunga, moga pertemuan dengan kedua orang tua mendapat keberkatan walhal ketika itu dalam musim exam.. Walaupun balik kampung hanya sehari kat rumah (Melaka-Kelantan) 2 hari atas bas, keseluruhan 3 hari masa berlalu..ianya tetap dalam ketenangan selepas bertemu mata dengan ma dan abah. Kurniakanlah keberkatan dan keredhaan itu Ya Allah.

(Yang ni baru betul)
Nak dikongsikan di sini..masa dalam bas nak balik rumah dari KB ke RP, terdengarlah motivasi pagi yang tak dapat dikenali pasti siapa penyampainya, (sekarang ni, dah jumpa siapa..) tetapi pengisian darinya masa itu sangat menyentuh hati ini. Dan diniatkan untuk dikongsi bersama. Maka tercipta la post kali ini setelah beberapa ketika ditangguhkan.

Apa yang nak dikongsi di sini adalah berkaitan dengan kebiasaan kita dalam kehidupan seharian. Seringkali menyalahkan orang, benda, tempat dan sebagainya. 

"Sebab dialah, aku jadi macam ni"
"Sebab batu tu lah, aku jatuh"
"Sebab tempat tu jauhlah, aku lambat sampai"


Kadang-kadang, alasan yang tak masuk akal kita selalu berikan pada orang untuk menyatakan kitalah yang betul.

Allahurabbi..

Moga dijauhkan dari sikap sebegini.

Kembali kepada perbincangan asal, antara kisah-kisah yang menyentuh hatiku iaitu apabila dikisahkan mengenai bagaimana Nabi Muhammad  S.A.W. yang kita sayangi menangis kerana seorang yahudi. Dikisahkan bila Nabi tengok yahudi  mati, Nabi S.A.W menangis. Kenapa nak menangis plak? Nabi kata, walaupun dia yahudi, dia ummat aku..satu orang yang mati tanpa iman, aku akan ditanya di akhirat kelak.

Satu lagi kisah masa zaman Nabi juga, seorang telah dipotong tangannya, tapi Nabi menangis sebab kata Nabi s.a.w, seorang ummat aku telah kehilangan tangannya.

Kisah Syaidina Abu Bakar r.a tersalah bagi tanah, lantas dimarahi oleh Syaidina Umar r.a dan dengan serta merta Syaidina Abu Bakar memeluk Syaidina Umar dan berkata, 'Wahai Umar, aku dah cakap pada mula-mula engkau lantik aku dulu..aku tak pandai nak jadi ketua ni..aku tak pandai nak jadi khalifah ni..kau lah orang yang layak..' Maka Syaidina Umar terus menangis. Allahurrabi..

Lihatlah kawan, bagaimana pemimpin Agung kita menyalahkan dirinya. Lihatlah para sahabat Nabi s.a.w sanggup mengakui salah sendiri. Walaupun orang lain yang salah, kita kena menangis dan kata 'saya salah'. Sebab itu, kita kena sentiasa kata 'saya salah', sebab kita kena ada rasa sifat rendah diri. Kalau tiada rasa rendah diri maka susah kita nak mengaku kita salah.

Kita hari ini, agak-agak macam mana? Jauh sekali untuk menangis sebagaimana Syaidina Umar, lagi jauh dari sikap rendah diri sebagaimana Rasulullah s.a.w. Yang kita tahu, engkaulah yang salah. Nau'zubillahiminzalik.

Ya Allah.. Kurniakan kami sifat rendah diri. Jadikanlah kami orang yang sentiasa mengakui kesalahan.

Jadinya di sini, ingin sekali saya menjadi seperti Junjungan yang mulia.

Sahabat-sahabat : Saya salah, kerana saya..semuanya makin jauh antara satu sama lain. Terutamanya sahabat sekapal. Ukhwah kita renggang. Saya salah.

Segala yang kalian rasa saya salah, sila ampunkan saya. Saya yang salah. Allahurabbi..

..saya salah..

..Klik di sini untuk dapatkan motivasi pagi tersebut..
Ustaz tu namanya Ust. Ebit Lew,
Motivasi pagi untuk 15062012..
di IKIM.FM.

~ Maafkan saya.
~ Cintailah Allah.

0 comments:

Like3

UStaZ-uSTaz

Popular Posts

Islah nafsak