Masa itu Cinta

Allah

"Katakanlah: Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

Surah Ali Imran, ayat :31

Blogger templates

Blogger news

Followers

^_^

Labels

Sape tu?

Blogroll

Monday, December 19, 2011
Bismillahirrahmanirrahim,

Cuba untuk berkata pada diri. Hati yang sakit merupakan hati yang hidup. Sakit kerana nafsu cuba menggoda kita untuk melakukan segala jenis sifat buruk. Hati menjadi hidup, apabila kita berusaha melawan godaan nafsu tersebut. Apa kaitankan? Sesiapa sahaja pernah ada dalam hatinya sifat-sifat mazmumah (tercela). Cuba tanya pada diri sendiri, semasa wujudnya sifat-sifat tersebut contohnya rasa nak menunjuk-nunjuk (riya'), apa yang kita telah lakukan? 

Kita tunjuk barang tersebut kepada kawan sambil cakap (..dengan bangganya mempersembahkan...yuhuu..)?


Ataupun,


Kita cakap kepada mereka, (..aku ada hp android, ko hp buruk je..apa kelass..)


Dan lain-lain..
Kita lakukan dan dengan penuh bangga diri, tanpa merasakan semua itu milik Allah. Kita telah menjerat diri kita untuk ke neraka. 

Tetapi bagaimana pula dengan situasi ini, kita hanya terlintas di hati nak menunjuk-nunjuk? (tak tunjuk pun lagi). Dan kita menyedari apa yang terlintas itu adalah sifat mazmumah. Kemudian kita tidak jadi untuk menunjuk. Dan kita berusaha untuk tidak menunjuk. Oleh itu, kaitannya adalah hati yang hidup adalah hati yang  masih sedar akan perkara baik dan perkara buruk dan memilih akan kebaikkan. Dan hati yang mati adalah hati yang tidak sedar apa yang dilakukan itu adalah perkara jahat dan bertindak melaksanakan kejahatan tersebut.


Ada orang tanya, bagaimana hendak kita menilai sesuatu tersebut samada baik atau buruk? Nilaian baik buruk sesuatu perkara itu berdasarkan ilmu yang dimilikinya. Ada orang, merasakan yang baik itu buruk dan yang jahat itu baik. Orang itu adalah orang yang jahil. Mana mungkin seorang yang berilmu tidak tahu akan sesuatu kebaikkan dan keburukan. 

Jika ada yang mengatakan, akulah orang yang berilmu. Tetapi masih lagi melakukan kemaksiatan. Maka baginya adalah ilmu yang belum cukup-cukup lagi. Adakah kita ini baik, ataupun jahat? Kalau kita masih melakukan maksiat, maknanya kita jahat. Dan sebaliknya. Ingat, orang baik adalah orang yang melaksanakan perintah Allah.

Oleh itu, bilamana terdapat lintasan untuk melakukan kejahatan. Maka cepat-cepatlah kita kembali mengingati Allah. Nescaya Allah akan menghapuskan segala kejahatan yang ada dalam diri kita. Kalau kita tidak dapat mengingati Allah saat itu? InsyaAllah. Allah Maha Peyayang. Bila diberi keizinan untuk ingat padaNya, banyakkanlah beristighfar dan memohon keampunan dari Allah. Mudah-mudahan di lain masa, kita antara orang yang Allah jaga untuk tidak melakukan kemaksiatan kepadaNya. Amin.

Lintasan                                                                                     
~ Dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang. [Ar-Rad: 28]
~ Lintasan hati menjamin kesejahteraan ummah :)
~ Jauhkan diri dari sifat tercela.
~ Cintailah Ilahi.

0 comments:

Like3

UStaZ-uSTaz

Popular Posts

Islah nafsak